Dagbok 2013

Den 29 november

I onsdags, den 27 november, var det så äntligen dags för vårt seminarium. Ett trettiotal personer kom för att lyssna på våra föredrag och för att diskutera läshundar i Sverige. Många med egna erfarenheter av att arbeta med hundar och några som låg i startgroparna för att börja med läshundar på sina bibliotek. Vi från Bankeryds bibliotek och Attarpsskolan i Bankeryd inledde med tala om den rapport som just blivit klar.

Helene och Anna på Kungsporten

Här står Helene Ehriander och Anna Nilsson och berättar om projekt Bokhunden och Astrid Lindgren.

???????

Men Börje Lukukoira var utan tvekan seminariets huvudattraktion! Han och hans matte Raisa Alameri är verksamma som R.E.A.D.-team i Esbo utanför Helsingfors.

???????????????

Raisa Alameri berättade om hur olika det kan se ut med läshundsverksamheten i Finland. Hennes Börje är den första R.E.A.D.-hunden i Norden, men nu finns det flera läshundsteam. Raisa Alameri är specialbibliotekarie och hennes arbete med Börje ligger utanför hennes vanliga tjänst på biblioteket. Börje kommer till biblioteket en kväll i veckan och tar då emot dem som vill läsa för honom. Varje person får fem tillfällen om femton minuter.

??????????????????

Elspeth Randelin är bibliotekarie på Ytternäs skola i Mariehamn. Hon är mycket innovativ och hon talade om det ”livslånga läsandet”, alltså inte det livslånga lärandet. – Jag tror att alla vi som jobbar på bibliotek blev mycket inspirerade!

Här kan du följa föreläsningarna: https://mediacenter.solidtango.com/video/r-e-a-d-hundar-i-sverige-lastraning-tillsammans-med-hundar-27-nov-11-08

Eva

Den 30 oktober

Äntligen är programmet för vår studiedag tillsammans med Länsbibliotek Jönköping klart! Vi är glada över att R.E.A.D.-hunden Börje och hans matte Raisa Alameri kommer. De har just fått ett fint pris i Finland, Kärleken till boken-priset! Även Elspeth Randelin från Mariehamn kommer och berättar om läshundsverksamheten på Åland. Dessutom kommer Helene Ehriander och Anna Nilsson från projektet Bokhunden och Astrid Lindgren.

Här är länken till Länsbibliotek Jönköpings hemsida om vår studiedag: http://www.lj.se/education_calendar_detail.jsf?nodeId=40650&childId=1246

Eva

Den 11 september

Idag var sista dagen med läshundarna. Det börjar bli alltför rått och kallt att sitta i ett tält och läsa. Men vi funderar redan nu på hur vi ska kunna fortsätta med läshundar i Bankeryd.

En av de största upplevelserna har varit att se hur barnen växer genom att umgås med hundarna. Här är den lille killen som var så rädd i början. – Och vad säger han till Mess?

Titta här Mess säger Elias

 ”Titta här Mess, det är en bild på dig och mig!”

Eva

Den 30 augusti

Så är vi igång igen. Men nu blir det bara 16 dagar. Sedan kommer det att vara för kallt att sitta i ett tält och läsa. Därefter är det dags för utvärdering. Det ska verkligen bli spännande att se om barnen blivit säkrare läsare. – Här är en bild på hundarna och deras förare när de kommer för att lyssna på barnen när de läser.

Eva

??????????????????

Den 20 juni

Avslutar säsongens läshundsprojekt med en bild på den lille killen som var så rädd för Gaston, till att börja med, att han bad att få läsa för Mess i stället. Men en dag lärde Ia Wallin  honom hur man säger nej och varsågod till en hund. Här sitter nu pojken och Gaston och samtalar med varandra. – Tala om att någon har vuxit i och med att han varit med i läshundsprojektet!

Eva

Gaston med beundrare

Den 21 maj 2013

Två dagar med regn. Men vi har ändå haft tur eftersom det inte regnat så mycket på förmiddagarna då vi har haft våra ”lästält” uppe. Så jag har sluppit packa ihop blöta tält.

Ia och Gaston väntar på en elev

Här väntar Ia och Gaston på att en elev ska komma och läsa för dem. Jag hoppas ni ser hur fokuserad Gaston verkar.

Eva

Den 15 maj 2013

Nu har vi varit igång med läsandet i två veckor. Barnen tycker mycket om det och lärarna säger att barnen är glada och lugna när de kommer tillbaka till klassen efter att ha läst för hundarna.

Isabelle Halvarsson facebook

Vi hade besök av författaren Isabelle Halvarsson i dag. Hon berättade för alla barnen i årskurs 2 om hur hon skriver en bok. Både barn och vuxna tyckte att det var mycket spännande.

Eva

Den 3 maj 2013

Läsning pågår A Nu har verksamheten varit igång sedan i måndags. Barnen har läst för hundarna tre gånger. Vi har två tält och det pågår läsning i båda. Barnen träffar ”sin hund” i tjugo minuter och hinner då läsa i minst tio minuter.

???????????????

Här sitter Ia och Gaston och väntar på att en av eleverna ska komma och läsa.

Eva

Den 24 april 2013

Nu börjar det närma sig. På måndag träffar barnen och hundarna varandra och på tisdag är det dags för första lästillfället. Schemat är lagt och våra tält kommer imorgon. Så nu gäller det att hålla tummarna så att inget oförutsett händer. – Jag lovar att det ska bli bilder på verksamheten så fort vi kommer igång.

Eva

Vårdhundskolan

Den 7 april 2013

I torsdags, den 4 april, åkte min arbetskamrat Veronica Fransson och jag ned till Vårdhundskolan i Brösarp. Vi var nyfikna på hur man utbildar hundar som ska arbeta med människor. Vi träffade de team som ska vara klara i vår. Det var inte bara retriever-hundar utan även andra raser, bland annat en liten bostonterrier.

Bostonterrier

En intressant fråga är om vårdhundar kan arbeta som läshundar. Det viktiga är ju att det är hundar man kan lita på. Att hunden håller intresset uppe när den ligga och lyssna på barn som läser. Det är också bra om hunden kan göra några trix som passar ihop med barn och läsande.

Brosarps backar, mindre

Tänk att få gå på en utbildning i en så vacker miljö som Brösarp! Det måste vara inspirerande. Nu var det ju fortfarande kallt och en del snö kvar, men mycket snart blommar blåsippor och gullvivor i backarna!

Puzzel med matte

På fredagen träffade vi författaren Isabelle Halvarsson och hennes Jack Russell-terrier  Puzzel. Så spännande att träffa den hund som är förebild till Puzzel i böckerna.

Eva

Den 31 mars 2013

Den 4 och 5 april reser vi ned till Vårdhundskolan i Brösarp för att följa hur vårhundar utbildas i Sverige.

Vi planerar att så fort vi kommer hem göra upp ett schema för barnens möten med hundarna.

Eva

4 tankar på “Dagbok 2013

  1. Annhild Ottosson

    Hej Eva!
    Jag gissar att kameran är med, så du kan dokumenterar i både ord och bild! Trevlig resa!/Annhild

    Svara
    1. Eva Töllner Inläggets författare

      Hej Anhild! Kameran är alltid med! Framför allt är det viktigt att kunna förse denhär sidan med bilder, så jag lovar här kommer det att finnas bilder inom kort!
      Eva

      Svara
  2. Sven-G Hultman

    Hej Eva och kul att ni ville besöka oss idag och igår! Bara en liten kommentar till din dagboksanteckning: Vi jobbar med vårdhundar – men kanske vårhundar vore något att satsa på! Om nu det kan hjälpa våren på traven, och motverka klimatförändring?/Sven-G Hultman, Vårdhundskolan

    Svara
    1. evatoellner Inläggets författare

      Ja, en vårhund hade varit bra att ha med när vi var ned till Haväng. Kallt, kallt! Men för övrigt kände vi oss mycket varmt välkomna i Brösarp. Spännande att se hundarna öva. Intressant att träffa er och höra er tala om utbildningen!
      Eva

      Svara

Lämna en kommentar